Na podstawie
ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. o Inspekcji Weterynaryjnej Powiatowy
Inspektorat Weterynarii w Opocznie realizuje zadania Inspekcji Weterynaryjnej
poprzez:
1) zwalczanie
chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych;
a) badania kontrolne zakażeń zwierząt;
2) monitorowanie
chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej
z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach
pochodzenia zwierzęcego i środkach żywienia zwierząt;
3) badanie
zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;
4) przeprowadzanie:
a) kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów
w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu,
b) kontroli administracyjnych i kontroli na miejscu przestrzegania wymogów, w
zakresie określonym w przepisach o płatnościach w ramach systemów wsparcia
bezpośredniego, jako organ kontroli, o którym mowa w art. 48 ust. 1
rozporządzenia Komisji (WE) nr 1122/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. ustanawiającego
szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 73/2009 odnośnie do
zasady wzajemnej zgodności, modulacji oraz zintegrowanego systemu zarządzania i
kontroli w ramach systemów wsparcia bezpośredniego dla rolników przewidzianych
w wymienionym rozporządzeniu oraz wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr
1234/2007 w odniesieniu do zasady wzajemnej zgodności w ramach systemu wsparcia
ustanowionego dla sektora wina (Dz. Urz. UE L 316 z 02.12.2009, str. 65, z
późn. zm.),
5) sprawowanie
nadzoru nad:
a) bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad
wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz
sprzedaży bezpośredniej,
b) wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia
zwierzęcego,
c) wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w
żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do
użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym
przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do
użytku paszowego,
d) wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych,
e) zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością
zdrowotną materiału biologicznego i jaj wylęgowych drobiu,
f) przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,
g) przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt,
h) przemieszczaniem zwierząt,
i) przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach
utrzymujących zwierzęta gospodarskie,
j) utrzymywaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt
doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców;
6) prowadzenie
monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych,
biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w
ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach
pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt
oraz środkach żywienia zwierząt;
7) prowadzenie
wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji,
o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
8) przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225z późn. zm.).